Karamelliserade popcorn Zeinas Kitchen

Karamelliserade popcorn

Den 19 januari 2021 är det Internationella popcorndagen! Det firar vi genom att dela detta fantastiska recept från Zeinas Kitchen på mumsiga karamelliserade popcorn. Perfekt till fredagsmyset!

Ingredienser:
1,5 dl popcorn
2,5 msk olja
1 tsk salt
Karamellsåsen
2 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
100 g smör
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Börja med alla förberedelser och ha dem nära till hands. Klä en plåt med bakpapper och ställ åt sidan. Pensla en slev med lite rapsolja som du ska blanda ihop karamellsåsen och popcornen med sedan, ställ åt sidan. Värm ugnen till 125°.

Poppa popcornen. Värm oljan i en kastrull och häll i popcorn, lägg på ett lock. Det ska vara hög värme (ej högsta), skaka kastrullen med jämna mellanrum. Det tar ca 3-4 min tills alla korn är poppade, strö sedan på salt. Se till att få bort alla de “opoppade” kornen, du vill absolut inte få med en enda i godiset. Torka bort överflödig olja och lägg tillbaka popcornen i kastrullen, ställ åt sidan.

Karamellsåsen. Lägg socker, smör och sirap i en kastrull med höga kanter. Värm upp under omrörning tills smöret smälter, så fort det börja koka ska du SLUTA vispa. Om du vispar kommer det bildas hårda sockerkristaller. Låt kolasåsen bubbla på medelvärme i 5 min utan att du rör om såsen. Vispa sedan i vaniljsocker och bakpulver, nu kommer det bubbla upp, var försiktigt såsen är väldigt varm.

Vispa ordentligt och häll sedan såsen över popcornen, akta fingrarna. Blanda med den smorda sleven ordentligt och se till att såsen täcker popcornen. Häll  över på plåten. Baka mitt i ugnen i ca 35-40 min. Öppna upp luckan och vänd på popcornen var 15:e minut, så de bakas jämnt. Ta ut plåten och låt kallna helt. Bryt sedan sönder i önskad storlek. Förvara i en burk, håller sig upp till 7 dagar.

Receptet kommer från Zeinaskitchen.se
Följ Zeinas Kitchen på Instagram
Följ Zeinas Kitchen på Facebook
Bild: Zeinas Kitchen

Karamelliserade popcorn Zeinas Kitchen