Food Truck SM 2019

Om Food Truck-SM

Food Truck-SM äger rum fredagen den 6 september i samband med Sthlm Street Food. Food Trucks tävlar med sin egen mat, från ordinarie sortiment eller med en nykomponerad rätt. Tävlingsrätten ska vara anpassad till ordinarie servering och snabbt kunna serveras till många gäster. Vinnare ska efter tävlingen ha vinnarrätten på sin ordinarie meny, och tillaga den med samma recept som användes i tävlingen. Alla Food Trucks och matvagnar med dragfordon med godkända tillstånd kan anmäla sig att ställa upp.

Syftet med tävlingen
Syftet är att visa upp och stärka de entreprenörer som valt att servera god och spännande mat från en Food Truck, samt utse de som är bäst i hela Sverige på detta inom olika kategorier. Målsättningen är att höja statusen för Food Trucks i Sverige och skapa ett festligt arrangemang kring företeelsen Street Food. 
Efter avslutad tävling står de truckar som tävlat kvar i Kungsträdgården för att bjuda alla besökare på den matfestival som Sthlm Street Food har blivit.

Bedömning
De tävlande delas in i olika tävlingskategorier baserat på den typ av mat man tävlar med. Varje kategori har en egen jurygrupp.

Kategorierna är:

  • Burgare
  • Vego & Vegan
  • Mat som serveras i bröd
  • Mat som serveras på tallrik

Juryn bedömer:

  • Smak
  • Presentation/upplägg
  • Helhetsintryck vid överlämnande av maten från vagnen samt service & hygien
  • Ätvänlighet (går det att äta stående, utan bord)
  • Kreativitet
  • Tidspassning

Anmälan
1. Först gör Food Truck-ägaren en intresseanmälan.
2. Stockholmsmässan bekräftar deltagandet.
3. D
en tävlande återbekräftar sitt deltagande. Därefter kan avbokning inte göras.

Vid eventuell ”no show” debiteras den anmälda trucken en avgift om 1 000 kr. Stockholmsmässan äger rätten att välja ut vilka som är med, men tidiga anmälningar prioriteras då antalet tävlande har en övre gräns. Observera att det är inte tillåtet att flytta vagnarna under pågående evenemangVi välkomnar tävlande från hela Sverige och långväga food trucks (över 20 mil enkel väg) har rätt att ansöka om reseersättning motsvarande 32 kr/mil ex moms. Reseersättningen dras direkt från deltagaravgiften, dock med max ned till 0 kr totalt.

Folkets favorit
Priset Folkets favorit baseras på flest sålda helportioner under dagen, vilket ska rapporteras genom kassarapporten som lämnas i enlighet med deltagandevillkoren. Smårätter räknas således inte in utan enbart fullgoda maträtter som ska mätta en person. Juryn är här enväldig i sin bedömning av vad som räknas som ”hel” rätt. Det är tillåtet – och välkommet – att sälja halvportioner och smårätter, dessa räknas dock inte med i bedömningen.

Vilken mat och hur många rätter ska tillagas?
Den tävlande ställer upp med sin egen paradrätt och serverar rätten till var och en i juryn direkt från sin vagn.

Vinnare
Varje kategori har en egen jurygrupp som bedömer enligt kategorierna ovan. Juryn utser vinnare från varje kategori och dessa kategorivinnare tävlar därefter om totalsegern i SM i Food Truck. Redovisat juryresultat kan ej överklagas.

Prisutdelning
Prisutdelningen äger rum på stora scenen i Kungsträdgården ca kl. 13.00, fredagen den 6 september. 

Priser
Samtliga vinnare erhåller dekaler och marknadsföringsmaterial.

Tävlingstider och detaljer
Exakta tävlingstider, karta över tävlingsområdet och detaljer kring uppställning under tävlingen meddelas de Food Trucks som får en bekräftad plats på tävlingen.

Vinnare 2019
Se vinnarna här