Veganska pizzor från Jävligt Gott

Tre veganska pizzor

Den 29 januari 2021 är det veganpizza-dagen! Det firar vi genom att dela recept från Gustav Johansson som driver Jävligt Gott, Sveriges största veganska matblogg. Recepen är från 2017 och skapades av Jävligt Gott i samarbete med Bråvallafestivalen. Här delar vi receptet på den veganska margheritan och kebabpizzan.

Veganska Pizza Slizes, 8 stycken portionspizzor

Ingredienser:
Deg till 8 portionspizzor (Alternativ: Färdig Pizzadeg)
800 g – ca 13-15 dl Vetemjöl Special
Mer mjöl till utbakning
650 ml ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk socker
50 g jäst

Gör så här:
Pizzadeg
• Mät upp ca 800 g mjöl i en bunke. Tillsätt saltet till mjölet.
• Blanda ner jästen och sockret i det ljumna vattnet i en tillbringare och häll därefter ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda till en jämn deg.
• Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand eller i maskin. Knåda i ca 10 minuter så att du aktiverar glutentrådarna och får en smidig deg.
• Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt den jäsa till ca dubbel storlek i 45 minuter, eller 1,5 timme i kyl.
• Sätt in pizzastenen i den kalla ugnen och sätt på ugnen på full fräs, 275 grader.
• Dela därefter degen i åtta bitar. Forma till bollar, mjöla in och låt dem jäsa under plast i 15 minuter till. Under tiden förbereder du fyllningen.

Margherita pizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

Tomatsås
1 burk á 400 g krossade tomater
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Nötpesto (Alternativ: Färdig Pesto)
1 kruka färsk basilika
2 klyftor vitlök
100 g naturella cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 dl olivolja
salt och svartpeppar efter smak
Cashewost (Alternativ: Mozzarella)
100 g naturella cashewnötter
2 msk näringsjäst
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1,5 dl vatten
Övriga toppings
0,5 dl Oatly Ifraiche (Alternativ: Om mozzarella: ta bort detta)
Några kvistar basilika
Olivolja

Gör så här:
Tomatsås
• Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Tomatsåsen tillagas på pizzan i ugnen.
Pesto
• Mixa ihop alla ingredienser i en mixerskål
Cashewost
• Blötlägg cashewnötterna över natten, eller koka dem i 1 timme på låg värme. Häll sedan av vattnet.
• Mixa ihop alla ingredienserna till en sås, späd med mer vatten om det behövs för att göra såsen trögflytande. Smaka av
Bygg pizzan
• Bred tomatsås på botten, toppa med pest och cashewost jämt fördelat.
• Grädda i ca 5 minuter på 275 grader tills kanterna fått fin färg
• Toppa den gräddade pizzan med iFraiche, lite mer färsk pesto och basilikablad

Kebabpizza (Receptet räcker till 8 pizzor)

Tomatsås:
1 burk á 400 g krossade tomater
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,25 sats Vegankebab (se recept på Kebabtallrik)
0,25 sats Vitlökssås
0,25 sats Chilisås
60 st pommes frites
0,5 st röd paprika
0,5 st rödlök
1 nypa torkad oregano

Gör så här:
Tomatsås
• Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Tomatsåsen tillagas på pizzan i ugnen.
Bygg pizzan
• Fördela kebab, rödlök och paprika jämt på pizzan
• Grädda i ca 5 minuter på 275 grader tills kanterna fått fin färg
• Toppa den gräddade pizzan med chilisås, vitlökssås och pommes frites, toppa med oregano

Receptet kommer från Javligtgott.se
Följ Jävligt Gott på Instagram
Följ Jävligt Gott på Facebook
Bilder:Jävligt Gott

Veganska pizzor från Jävligt Gott