Logotyp för Pralin-SM 2023.

Hur tävlingen går till

Del 1 – förberedelser 
Tävlingen är öppen för alla yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare.

Förbered ett recept och praliner som du vill skicka in med din ansökan.
Läs informationen på ansökningssidan noga. 

Del 2 – ansökan 
OBS! Anmälningen för att delta i Pralin-SM 2023 är nu stängd.

Del 3 – bedömning 
Mästerkonditorerna träffas för att välja ut 5 finalister som får tävla i Pralin SM på scen i Stockholm.

Del 4 – Showpraliner och Temapraliner 
Finalisterna får information om årets tema och att kommer tillverka 30 stycken temapraliner att ta med för att bli bedömda på Pralin SM. 

Finalisterna ska även ta med 30 stycken showpraliner (den pralin som finalisten sökte in till Pralin SM med) för bedömning på Pralin SM. 

Del 5 – finaltävling i Stockholm 
Finalen äger rum på Stockholmsmässan i samband med Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad, söndagen den 12 november 2023. De tävlande kommer på scen att tävla i pralintillverkningsmoment för en teknisk bedömning av hantverket. De kommer även att presentera sina show- och temapraliner för bedömning. 

Efter att de tekniska momenten har blivit bedömda av mästerkonditorer på scen och alla presentationer är avklarade samlas juryn för överläggning utse årets vinnare.

2023 års jury består av följande medlemmar:
Elisabeth Johansson, Christina Möller, Marika Bystedt Gaulitz och SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk.

 

Året som svensk mästare, vinnare av Pralin-SM

Vinnaren av Pralin-SM kommer att bli tillfrågad om medverkan vid olika evenemang som tävlingens huvudsponsorer håller i. Det är önskvärt att vinnare deltar i dessa evenemang vid ett antal tillfällen under året.

Under nästa års upplaga av Sthlm Food & Wine / Bak & Choklad 8-10 november 2024  kommer vinnaren från 2023 att tillverka och sälja Årets Festivalpralin. Detta är en pralin som tas fram av vinnaren, med produkter från tävlingens huvudsponsor KåKå. Stockholmsmässan bygger upp en monter för försäljning. Vinnaren prissätter pralinen i samråd med Stockholmsmässan, för att täcka egna kostnader och ge även ge förtjänst till vinnaren.

Samarbetspartners