Operation: Rädda mat

Foodloopz och Sopköket på Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen

Under Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen 2022 fanns matsvinnsspecialisterna Foodloopz och Sopköket på plats. Båda företagen jobbar aktivt för att minska matsvinnet och ta steg mot en mer hållbar utveckling inom matkonsumtion och produktion. Något som såklart även samspelar med Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalens arbete för att nå FN:s Globala mål - Agenda 2030. Vi har fått en pratstund med Elin Aronsen Beis från Foodloopz om företaget i stort, arbetet på årets mässa och det spännande samarbetet med Sopköket.

Elin Aronsen Beis med en zucchini i handen och en stråhatt på huvudet.
Elin Aronsen Beis, Foodloopz


Berätta lite om bakgrunden till Foodloopz och vad ni gör?

Foodloopz är ett konsultföretag och hjälper företag, kommuner och organisationer att på olika sätt minska eget matsvinn eller ta tillvara på andras. Det kan vara genom att bistå att hitta nya kunder och samarbetspartners, det kan vara att produktutveckla eller kommunicera/designa nya förpackningar.

Hur ser er affärsidé och vision ut?

Inom Foodloopz drivs ett par olika egna projekt inom hållbar mat och svinn. Bland annat en flerfaldigt prisbelönt cirkulär stadsodling i Solna (Huvudsta Trädgård), ett vinsvinnsprojekt med en vinimportör och Örebro Universitet /Grythyttan (Re:winers) och jag bistår regelbundet tex Bara Posten Skafferi med att hitta både välgörenhetsorganisationer eller förädlande företag som kan ta tillvara på svinnfrukt.

Berätta lite om arbetets förankring till FN:s Globala Mål?

Det är främst det globala målet 12 (Hållbar konsumtion och produktion) som Foodloopz verkar för, men flera andra mål berörs i och med olika projekt. I Huvudsta Trädgård berör även mål 2 (Ingen hunger) och 11 (Hållbara städer och samhällen).

Ni finns på plats under Sthlm Food & Wine & Bak- & Chokladfestivalen. Vad ser du fram emot med mässan?

Jag kommer främst närvara på söndagen och ser fram emot att träffa folk i branschen igen, kanske kunder och partners. Coronan har ju satt så mycket på paus att man är svältfödd på vanlig mänskligt umgänge. Jag ser även fram emot att teama ihop mig med Filip (Sopköket) och hans fantastiska gäng och se till att inga råvaror går till spillo efter mässan.

Under Sthlm Food & Wine & Bak- & Chokladfestivalen samarbetar ni med Sopköket som nämns ovan. Kan du berätta lite mer om det och vad ni hoppas att samarbetet ska resultera i? Finns det något uttalat mål kring svinnet?

Utmaningen med svinn är att du aldrig kan planera och du vet inte exakt vad som väntar och i vilket skick. Är det 30 lådor broccoli och några halvöppna saltkar eller 100 frysta tårtor... Ingen vet. Jag förbereder mig på det mesta.

Målet är att Foodloopz tillsammans med Sopköket skall hitta flera möjliga vägar för svinn och överskott. Sopköket har möjlighet att ta tillvara på mycket som kan gå rakt in i deras kök, även frysvaror och kylvaror. Medan Foodloopz har möjlighet att ta tillvara på torrvaror, frukt och grönt. Vart det tar vägen sen beror helt på vad det är, mängd och skick. En möjlig väg är att sätta upp ett Matsvinnstorg, eller hitta olika välgörenhetsorganisationer och förädlande verksamheter. Men svinnet måste passa aktören på andra sidan, så det blir lite pusslande för egen del.

Hur kommer ni arbeta under mässans gång? Berätta om processen. 

Jag och Filip har roddat matsvinn tillsammans vid ett flertal tillfällen senaste 5-6 åren, efter event och mässor. T.ex. på Smaka På Stockholm, Almedalen och jag har även varit och hjälpt till tidigare år hos er på Stockholmsmässan (tillsammans med Matakuten Gävle) och på Kistamässan. Så vi är vana att hantera olika typer av scenarier.