Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Sandra Mastio - foto David Back

Nu är det klart: Sandra Mastio är konferencier på Sthlm Food & Wine 2018

Sandra Mastio vann Sveriges mästerkock 2015 och sedan dess är hon en av landets mest eftertraktade matprofiler. Hennes driv, kunskap och utstrålning gör att man verkligen lyssnar när hon pratar. Perfekta konferencieregenskaper med andra ord.

 – Det är många som vill låna min skånska, bräkiga röst, så jag får en hel del erbjudanden. Men för mig är det viktigt att bara göra saker jag kan stå för, och att vara konferencier är jätteroligt. När jag själv lagar mat inför publik ser jag ofta någon i publiken som ser undrande ut, men inte vågar fråga. Kockar gör ofta utan att förklara varför. Det som är självklart för en proffskock är ofta inte det för en amatör. Det är viktigt att publiken förstår och kan testa samma sak hemma och utveckla sin matlagning, säger Sandra. 
   
När Sandra vunnit Sveriges mästerkock, stod hon själv på scen och lagade mat på Sthlm Food & Wine. Den gången var det tv-kocken och matstylisten Lisa Lemke som var konferencier. 

Hur upplevde du Sthlm Food & Wine?
   – Det är verkligen ett jätteroligt forum där det händer väldigt mycket. Hela tiden. Möjligheten att komma nära de som lagar mat är speciell: att uppleva det man annars bara ser på tv eller i kokböcker. Chansen att testa många nya smaker är stor. Det är inte som på restaurang när man provar en eller ett par rätter; på Sthlm Food & Wine kan man ta lite här och lite där, och provsmaka sig igenom helt nya världar av mat och dryck.

De senaste åren har Sandra arbetat som kock, skrivit kokböcker, bloggat och föreläst. I slutet av 2017 kändes tiden mogen att starta eget, och restaurang Mastio i Limhamn öppnades tillsammans med maken. De fokuserar på riktigt goda pizzor, lagade med lokala råvaror i säsong; både från noga utvalda producenter och egna odlingar. Varje pizza är komponerad för att vara en smakupplevelse där syra, sötma, sälta och olika texturer balanseras perfekt. På Mastio byter man inte ut eller tar bort ingredienser, man njuter av det som serveras.
   
– Jag tänker inte vara blyg: folk älskar det vi gör. Vår plan var att höja pizzans status och det har vi lyckas med det. Många åker långt för att äta hos oss och de lägger gärna en extra slant för att få riktigt bra kvalitet. Det vi gör är inte bukfylle-pizza; det är ett hantverk, förklarar Sandra.
  
 – Jag har följt min dröm och vågat satsa. Och om jag kan, kan andra. Det är verkligen viktigt att förmedla. I mina föreläsningar, och via mina sociala medier, pratar jag om att det är okej att vara rädd. Jag var livrädd när vi skulle öppna vår restaurang. Min man lämnade en fast anställning vilket är läskigt när man har barn och huslån. Men jag kommer fortsätta ta risker; det här var bara första steget. Ingen risk, ingen vinst.

Innan Sthlm Food & Wine går av stapeln syns Sandra i programserien ”Timjan, tupp och tårta” som sänds från september på SVT. Där får hon sällskap av bland andra Lisa Lemke, Jimmy Brorsson och Zeina Mourtada. 

  – Programmet är lustfylld hemkunskap för vuxna, som spelades in på en fantastisk gård i Falkenberg. I varje program nördar vi ner oss i ett tema, till exempel ”hur matchar man syra?”. Programmen är lärorika, något jag saknat när det gäller mat-tv. Min roll i programserien är ... den eldiga. Jag står för grillköket, där det blir enkel mat med massor av smaker. 

Förutom ärlig, rättfram mat med mycket smak, vad är viktigt för dig?
   – Hållbarhet och debatten om matsvinn. På vår restaurang har vi nästan inget svinn alls. Vi anpassar menyn efter tillgången på råvaror och när något är slut ändrar vi menyn. Hållbarhet är en fråga jag tänker lyfta i rollen som konferencier på Sthlm Food & Wine. Om kockarna sorterar bort en stjälk eller liknande kan vi diskutera vad man kan göra med den, och allt annat som blir över, för att minska matsvinnet, avslutar Sandra.