Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Summer drink

Här är sommarens heta dryckestrender

En stor variation av hantverksöl från mikrobryggerier. Sprit och cocktails till maten. Drinkar smaksatta av saker vi slänger, som bananskal och fruktrester. Rött, vitt och rosé har fått konkurrens av orange vin som även kallas naturvin och – blått vin som förutspås bli ungdomarnas favorit. Här är dryckerna vi kommer att se mer av i sommar.

Orange vin/naturvin

Intresset för orange vin, eller naturvin har ökat och alltfler restauranger utökar sitt sortiment med dem. Mogna gröna druvor som lagras i amforor eller andra lerkrus bidrar till att det torra vita vinet oxiderar och därmed färgas orange. Tekniken, som kan spåras tillbaka till forna Kaukasus, har fått ett uppsving bland småskaliga vinproducenter. Naturvin är ingen egen kategori på Systembolaget – det går under vitt vin.

Cocktail till maten

Glöm vin, öl eller vatten till maten. Nu är det sprit och cocktails som har huvudrollen.

I Stockholm finns det en hel del krogar och restauranger som erbjuder cocktails och mat i kombination. Pharmarium, som ligger i Sveriges första apotek, serverar säsongsbetonade cocktails och mellanrätter. Nystartade Penny & Bill, är ytterligare exempel på krogar som serverar Foodtails, det vill säga cocktails och mellanrätter.

Hantverksöl

Gedigen hantverksöl från mikrobryggerier där alkoholhalten minskar och smakerna står i centrum. Grumlig suröl, New England Style IPA och Saison – ursprungligen en belgisk bondölstil som är låg i beskan och har en tydlig jästig smak. Alla är de heta drycker just nu. Läs mer om hantverksölet och trendiga ölsorter i intervjun med Johan Palo från Folkölsbutiken.

Kretsloppsdrinkar

Klassiska cocktails i all ära men nu kommer drinkar gjorda på det vi ratar. I tider då kretsloppstänkande och cirkulär ekonomi blir allt viktigare är kretsloppsdrinken, eller den cirkulära drinken, ett givet steg framåt i utvecklingen. Bananskal, citronskal och jäsande fruktrester blir smakhöjare till den traditionella drinken.

Blått vin

Förra sommaren spreds det azurblå vinet som en löpeld i sociala medier. Blått vin, som främst lockar den yngre generationen, antas trenda stort i sommar. I januari lanserade Systembolaget det första blå vinet – Marques de Alcantara, ett spanskt vin som består av chardonnaydruvor. Färgämnet antocyanin som ger den azurblå tonen kommer från de blå druvskalen som tillsätts under jäsningsprocessen. Vinet klassas på Systembolaget som ett torrt vitt vin med ett tillsatt färgämne under kategorin ”Vin av flera typer”.