Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Mattias Kristiansson

Vegotorget bjuder på njutbara gröna alternativ

För bara några år sedan hade många en skeptisk inställning till vegetarisk kost som något enbart för hälsoasketer, men mycket har hänt. Vegetarisk mat är plötsligt supertrendigt, ja nästan mainstream, så det känns självklart att även Sthlm Food & Wine kan erbjuda ett vegetariskt alternativ – välkommen till Vegotorget!

Det är Vego-magasinet med chefredaktören Mattias Kristiansson i spetsen som håller i trådarna när det gäller Vegotorget.

– Redan förra året fanns det ett litet Vegotorg på mässan, men eftersom det blev så populärt så har vi gjort det mycket större i år och har bjudit in ett antal matföretag vi gillar. Vi har även en stor scen, SMAK-scenen, berättar Mattias entusiastiskt.

Vad kommer att hända på SMAK-scenen?

– Det blir såklart en hel del vegetarisk matlagning, man får bland annat lära sig hur man gör egen tofu, och så får vi besök av den populära vegobloggaren Gustav Johansson känd för sin blogg ”Jävligt gott”. Bland mycket annat! (Se en mer utförlig lista över programpunkter sist i artikeln).

Varför tror du att vegetarisk mat har blivit så populär?

– Folk har börjat inse att det faktiskt är gott och inte någon konstig diet. Istället förknippas vegomat allt mer med njutning och folk har börjat laga vego till vardags. Dessutom hänger det säkert samman med ett ökat medvetande vad gäller djur, klimat och hälsa.

Berätta lite om Vego-magasinet!

– Vi startade Vego-magasinet för fyra år sedan precis när vegotrenden började, och i fjol var vi den mattidning som ökade mest, vilket är väldigt kul! Vego-magasinet är egentligen ganska mainstream, med lättlagad mat utan krångliga ingredienser, något jag tror har bidragit till vår framgång. De flesta av våra läsare är faktiskt sådana som äter lite allt möjligt men som vill utöka den gröna delen.

Och så har ni lanserat ett eget vin, spännande!

– Ja, det heter passande nog Gran Vego och är ett tempranillovin från Spanien, men som ännu så länge bara finns i beställningssortimentet. Det passar utmärkt till mustiga höstsmaker som svamp, rostade rotfrukter, bönröror och kålrättter. Då vi har märkt att många vill ha tips på hur man kombinerar vin med vegetarisk mat kommer vi i samband med Sthlm Food & Wine ut med ett specialnummer av Vego-magasinet på detta tema.


Några av programpunkterna på SMAK-scenen

Torsdag 9 november:

  • Vad bjuder man veganer på? Mattias Kristiansson lagar mat ur sin nya bok ”Vegomenyer”.
  • Enkel och god vegomat.  Den populära bloggaren Julia Tuvesson bjuder på kravlös vegomat.
  • Sara Begners vegofavoriter.

Fredag 10 november:

  • Lyxigt gröna trerätters. Kocken Jennie Benjaminsson lagar gott ur sin senaste kokbok Gourmetvego.
  • Vego på 30 minuter. Ylva Bergqvist lagar lättlättlagad vegomat ur sin senaste kokbok.
  • Frossa i choklad. Chokladproffset Erik Hammar lär dig allt om chokad och tipsar om goda smakkombinationer.

Lördag 11 november:

  • Jävligt Gott med Gustav. Gustav Johansson som driver en av Sveriges största matbloggar bjuder på sina favoriter.
  • Matcha vegomat med vin. Sommelieren Anette Rosvall, aktuell med boken ”Mat & vin” lär dig kombinera rätt.
  • Sallader som slår knock. Therese Elgquist, aktuell med boken ”The New Green Salad”, bjuder på kreativa och matiga sallader.

Söndag 12 november:

  • Framtidens protein – tempeh. Pia Qvarnström lär dig allt om tempeh som är gjort på fermenterade baljväxter.
  • Hur gör man tofu? Joceline Lu från Yi-Pin Soya lär dig hur du gör och tillagar klassisk tofu.
  • Grönt på julbordet. Mattias Kristiansson lär dig laga nya gröna julrätter.