Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Vinjournalisten Mikael Mölstad Mikael Mölstad

Nyfiken på svenskt vin? Välkommen till vår exklusiva provsmakning!

Finns det seriösa vinodlare i Sverige? Absolut! Vinproduktion är en bransch på stark frammarsch, inte minst inom besöksnäringen. Under Sthlm Food & Wine har du möjlighet att själv provsmaka ett urval svenska kvalitetsviner, allt under Mikael Mölstads kunniga ledning.

Köp din biljett till provningen »

Sverige är på tröskeln till att bli ett vinland att räkna med. Föreningen Svenskt vin har cirka 250 medlemmar varav ett 40-tal är kommersiella odlare. De lite större odlarna finns främst i Skåne, och i dag är det en druva som dominerar: Solaris, anpassad för lite nordligare breddgrader och som ger ett aromatiskt vitt vin med frisk syra.

– Det är fortfarande en nyhet för många att det finns kommersiella vinodlare i Sverige, och då har vår förening ändå funnits i drygt tio år, säger Svenskt vins ordförande Sveneric Svensson.

Kan du berätta lite om Solaris som är den dominerande druvan i Sverige?

– Solaris utvecklas väldigt bra i Sverige, även om vädret har ställt till det lite just i år. Den lämpar sig för olika vinstilar, från torrt vitt vin över mousserande till söta vita viner. Själv tycker jag den kan jämföras lite med Sauvignon blanc i smaken med sin friska syra.

Är du själv vinodlare?

– Ja, men jag är ännu så länge bara hobbyodlare där jag bor utanför Varberg.

Finns det svenskt vin att köpa på Systembolaget?

– Ja, men eftersom det handlar om små volymer hittar man det bara i lokala butiker, men det går förstås att beställa. I förlängningen hoppas vi på att gårdsförsäljning blir tillåten, så att man liksom i andra länder får köpa med sig ett par flaskor när man besöker vingården. Det skulle betyda väldigt mycket för besöksnäringen.

Har du inte provat svenskt vin har du chansen att göra det på Sthlm Food & Wine, där det arrangeras en exklusiv provsmakning söndag 12 november klockan 11:40. Det är den välkände mat- och vinjournalisten Mikael Mölstad (Svenska Dagbladet och Allt om Vin), tillika en av grundarna av White Guide, som guidar dig bland svenska kvalitetsviner.

– Vi kommer att smaka på sex olika Solarisviner. Detta är en unik möjlighet för svenska vinälskare att upptäcka vilken kvalitet det finns i Sverige som ju är ett ganska nytt vinland. Den svenska vinindustrin kommer att växa enormt de kommande åren; vi kommer att bli ett vinland att räkna med!

Kommer du även att berätta om svensk vinodling under provningen?

– Självklart kommer jag att berätta om svensk vinodling och de olika producenterna som är representerade. Bland annat Arilds vingård, som är Sveriges största med sina 20 hektar, och där jag faktiskt befinner mig just nu när vi pratas vid. Jag hoppas att man efter provningen kommer att vara sugen på att åka på en svensk vinresa!

Har svenskt vin en speciell karaktär du kan beskriva?

– Nej, inte än, men förhoppningsvis hittar man fram till en egen stil så småningom. Druvan Solaris är ju inte unik för Sverige, den finns även i exempelvis Danmark, Tyskland och Schweiz. I framtiden tror jag att det kommer att bli allt mer mousserande viner från Sverige, eftersom vårt klimat lämpar sig för dessa, och syran i Solaris-druvan passar fint.

De svenska vinproducenter som medverkar på Sthlm Food & Wine är: Arilds vingård, Flyinge vingård, Flädie Mat & Vingård, Kullahalvöns vingård, Vingården i Klagshamn och Vingården Stora Boråkra.