Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Remmarlövs gårdsbryggeri Remmarlövs gårdsbryggeri

Öltorget – en plats för finsmakare

Öltorget är en av nyheterna på årets Sthlm Food & Wine – en mötesplats för sanna ölälskare. Mycket av det öl som bjuds där är producerat av små svenska bryggerier. Dessutom har du möjlighet att delta i en exklusiv provning av brittisk kvalitetsale.

En av höjdpunkterna under Sthlm Food & Wine, i alla fall om du är intresserad av öl, är den provning av brittisk ale som det välrenommerade London-bryggeriet Fuller’s står värdar för. Leder provningen gör Will Theakston, Fuller’s international brand manager, tillsammans med kollegan Henry Kirk.

– Henry Kirk är en av Fuller’s innovativa bryggare som hela tiden tar fram nya spännande recept. Han är en riktig entusiast! Det här är första gången Fuller’s håller i en provning på Sthlm Food & Wine, så vi ser verkligen fram emot detta. Vi hoppas att mässans besökare är nyfikna på oss och passar på att lära sig lite om brittisk öltradition, säger Tomas Åkerblom på Arvid Nordquist som är produktchef för Fuller’s i Sverige.

Under provningen får man smaka på mellan sex och åtta ölsorter, bland annat årets julöl Fuller’s Old Winter Ale och årets Vintage Ale.

– Bryggningen av Vintage Ale görs endast en gång per år och den är ett riktigt samlarobjekt, varje flaska är numrerad. Eftersom man låter jästen ligga kvar i flaskan så fortsätter ölet att utvecklas till den dagen man öppnar den, vilket man gott och väl kan vänta med då ölet har minst tio års hållbarhet, förklarar Tomas Åkerblom.

Sverige har förstås också en stolt öltradition, och på senare tid har den verkligen blommat ut med en uppsjö av lokala bryggerier som alla har sin egen personliga karaktär – under Sthlm Food & Wine kommer några av dem att presentera sig på Öltorget, exempelvis:

Gamla Enskede Bryggeri har funnits sedan 2012 och brygger ekologiskt hantverksöl i liten skala. Lättöl har från början varit hjärtat i bryggeriet även om de numera även brygger starköl. De beskriver sina olika öl som smakrika och balanserade, och de har som sagt ofta en lite lägre alkoholstyrka. Till mässan tar de dock med sig fem av sina starköl för provsmakning, bland annat Enskede Pale Ale och Enskede Gårdsöl. De kommer även att sälja blandade sexpack med lättöl för att ta med hem.

Remmarlöv gårdsbryggeris bryggfilosofi är välbalanserade, rena smaker och stor noggrannhet. Man lägger stor kraft och energi på detaljer som munkänsla, precis rätt beska för stilen av öl, och en harmonisk balans av malt och humle. Exakt vilka öl Remmarlöv bryggeri tar med sig till mässan bestäms strax innan eftersom de ständigt jobbar på nya recept, men de garanterar att de kommer att presentera ett representativt urval, och kanske någon spännande nyhet.

Jämtlands bryggeri som finns i Pilgrimstad i Jämtland är en av pionjärerna när det gäller svensk hantverksöl. Bryggeriet firade förra året 20-årsjubileum och är ett av Sveriges mest prisbelönta bryggerier. Alla råvaror väljs med omsorg och malten köps från ett anrikt mälteri i England. Kombinationen av ett engelskt bryggverk och engelsk malt ger ölen dess typiskt engelska karaktär. Bland ölsorterna man låter mässbesökarna smaka kan nämnas den ljusa lagern Jämtlands president, den lite mustigare lagern Jämtlands Bärnsten, och givetvis klassikern Jämtlands Julöl!