Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Titti Qvarnströms

”Att våga misslyckas är så man lär sig”

Titti Qvarnström är ung men har hunnit med mycket. Hon var den första kvinnan i Skandinavien som lett en restaurang till den åtråvärda Michelinstjärnan, stått i många prestigefulla kök och nu är hon aktuell med boken Malmö Cooking. Vi ville få tips från Titti om hur man bör gå till väga om man vill ta ett kliv framåt i köket.

Malmö är knutpunkten och hjärtat i Titti Qvarnströms matlagning. Där ligger hennes restaurang och det är också där hon är född. Skånes natur har alltid varit, och är fortfarande, en stor inspirationskälla för henne.
– I min värld händer det ständigt saker, jag gillar när det går undan, det var just det som gjorde att jag förälskade mig i restaurangbranschen. Tänk att varje dag få börja på ett nytt blad, skapa något från grunden och fort ska det gå! Jag älskar det konkreta avslutet på varje dag i köket då det städats ner och alla prylar är undanplockade – en ren och ny pannå står redo inför morgondagen.

Nu ska Titti komma till Sthlm Food & Wine
för att dela med sig av sina kunskaper och spektakulära smaker. Hon kommer att gästspela på Kockarnas Krog och ska presentera utvalda godbitar från Malmö, staden som har tagit sig upp på den gastronomiska världskartan.

– Man måste våga prova och framförallt våga misslyckas. Det är ofta så man lär sig nya knep och upptäcker nya smaker eller metoder. Det är en del med charmen att jobba med råvaror som växlar, det blir inte alltid blir som man har tänkt sig och att det är ett ständigt lärande.
 
Titti utbildade sig vid Hotel- og Restaurantskolen i Köpenhamn och har arbetat i flera av Danmarks och Tysklands bästa kök. Hon har också kommit att bli känd av folket från att ha varit med och tävlat i tv-programmen Köksmästarna och Kockarnas kamp. På toppen av detta har hon blivit utsedd till Rising Star av White Guide 2010 och varit I semifinal i Årets kock 2009.
– För att ta steget från amatör till proffs behövs utbildning och erfarenhet. Det bör man investera i för att lyckas.
 
Du har många roller under mässan. Är det någon speciell aktivitet du ser fram emot mer?
– Det roliga är just diversiteten, att kunna variera mellan olika roller men det är klart att hjärtat klappar lite extra för just matlagningen.

Tittis tre tips till nybörjarkocken:
1.    Våga pröva
2.    Och framförallt, våga misslyckas.
3.    Acceptera att man aldrig blir helt fullärd. Det är så du utvecklas!

Träffa Titti på mässan och se hennes programpunkter här »