Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Debatt

Rätt eller fel? Heta ämnen debatteras

I år lönar det sig att hänga på låset när startskottet går för Sthlm Food & Wine torsdagen den 9 november! Hela denna fullmatade mässa inleds med en debatt på temat ”Rätt eller fel?” där välkända profiler under en intensiv timme kommer att debattera fyra brännheta ämnen för restaurangbranschen, ja faktiskt för samhället i stort.

Som uppvärmning inför debatten kommer årets profilerade kockar på tioårsjubilerande Kockarnas Krog att presentas: Maximillian Lundin, Titti Qvarnström, Fredrik Eriksson och Nina Compton som är ”Guest Chef of Honour”.

Därefter tar debatten vid – denna leds av Liisa Aus, pressansvarig för Stockholmsmässan, tillsammans med Jens Dolk, känd vinskribent, författare och krögare. Liisa och Jens kommer att grilla debattörerna och se till att debatterna når kokpunkten.

”Är detta en bransch för kvinnor?”
Medverkande: Surdegs/tv-profilen Sébastien Boudet, och Nina Compton, en av världens främsta kvinnliga kockar direktinflugen från New Orleans.

Restaurangbranschen har rykte om sig för en grabbig machokultur, där kvinnorna inte lyfts fram och får svårt att hävda sig. Till följd har man svårt att attrahera kvinnor och yngre personer till en bransch som ropar efter kvalificerad personal. Vad kan göras för att ändra på detta?

Chef Nina Compton har trots den rådande kulturen lyckats bli en framgångsrik kock med internationell ryktbarhet, men kanske är det annorlunda i USA? Vad kan vi lära av amerikansk restaurangkultur vad gäller dessa aspekter?

”Äkta eller oäkta?”
Medverkande: Matjournalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som bland annat skrivit den uppmärksammade boken Äkta vara.

Är det mesta vi köper i mataffären fullproppat med olika tillsatser? Var går gränsen för vad som är ”äkta vara” och inte? Är alla tillsatser av ondo? Hur kan vi leva ett tillsatsfriare och mer äkta liv (vad gäller mataspekten alltså)?

”Fula grönsaker – bra för konsumenten?”
Medverkande: Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan och specialist på marknadsföring och konsumentbeteende.

”Fula” grönsaker och dito frukt har systematiskt sorterat bort från mataffärernas hyllor och helt sonika slängts, men i dessa tider när matsvinn är ett hett ämne känns detta som ett föråldrat och slösaktigt förhållningssätt. Så hur kan man få konsumenterna att köpa fula grönsaker? Och stämmer det att EU har regler som tvingar odlarna att sortera bort för krokiga gurkor och konstigt formade tomater?

”Gårdsförsäljning – ett hot mot den svenska alkoholpolitiken?”
Medverkande: Mikael Mölstad, mat- och vinjournalist, och Lennart Agén, Systembolagets chef för press och samhällsrelationer.

Frågan om gårdsförsäljning av vin har debatterats intensivt den senaste tiden. På ena sidan står den växande skaran svenska vinodlare som menar att de skulle ha lättare att locka besökare om dessa också kan köpa med sig ett par flaskor hem. På andra sidan står bland annat Systembolaget som befarar att om gårdsförsäljning tillåts skulle det innebära början på slutet för den svenska alkoholmodellen.

Tid och plats: Torsdag 9 november kl 11 på Sthlm Food & Wine-scenen.